Diamant

Diamant is voor zover bekend het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. Vanwege zijn extreme hardheid wordt diamant gebruikt in de industrie, onder andere voor slijpen, boren, snijden en polijsten, maar het meest bekend is de geslepen vorm in juwelen.

Diamant zelf is een transparant kristal dat met veel moeite aan de aarde wordt onttrokken en daarna vakkundig wordt bewerkt tot een fonkelende steen. Diamant is de enige edelsteen die slechts uit één element bestaat, namelijk koolstof en wordt door de eeuwen heen beschouwd als een van de mooiste, meest kostbare en bijzondere schatten uit de natuur.

Om tot een waarde en prijs te komen wordt de geslepen diamant beoordeeld op 4 criteriapunten, ook wel de 4 C’s genoemd:

-        Cut (slijpvorm)

De kwaliteit van het slijpen, de verfijning en de juiste verhoudingen van de slijpvorm zijn essentieel. Denk aan; de hoogte van de kroon, de kroonhoek, de diepte van de paviljoenzijde, de tafelspiegeling, de verhouding van de rondist t.o.v. de totale diepte van de steen.

-        Carat (gewicht)
Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in karaat (krt., crt.). Hoe groter de diamant (hoe hoger het karaat) hoe zeldzamer de steen. Hoe meer karaat er in een juweel is verwerkt, hoe hoger de prijs.

-        Clarity (zuiverheid)
Een diamant moet zo zuiver mogelijk zijn en dus zo min mogelijk imperfectie vertonen in de vorm van bijvoorbeeld gletsen (inwendige scheuren), resten koolstof die niet geheel uitgekristalliseerd zijn, insluitingen van stikstof, "baard" oneffenheden die overblijven wanneer de steen te hard gesneden is, en "nijf" die achterblijft wanneer de steen zuinig gesneden is.


De mate van zuiverheid wordt aangegeven met een tabel voor de zuiverheid;

 

Zuiverheid

Betekenis

Zichtbaarheid

LC

Loup clean – Loep zuiver

Volledig heldere diamant

VVS1, VVS2

Very very small inclusions -
Zeer zeer kleine insluitsels

Met een loep zeer moeilijk zichtbare oneffenheden in de diamant

VS1, VS2

Very small inclusions-
Zeer kleine insluitsels

Met een loep zichtbare oneffenheden in de diamant

SI1, SI2

Small inclusions –

Kleine insluitsels

Met een loep duidelijk zichtbare oneffenheden in de diamant

P1

Pique 1

Met het blote oog moeilijk zichtbare oneffenheden in de diamant

P2

Pique 2

Met het blote oog  zichtbare oneffenheden in de diamant

P3

Pique 3

Met het blote oog eenvoudig zichtbare oneffenheden in de diamant. Dit is van invloed op de schittering

 

-        Colour (kleur)

Ook de kleur van de diamant is van belang en heeft invloed op de waarde. In principe geldt; hoe minder kleur, hoe waardevoller de diamant. Zo is een 100% zuivere diamant kleurloos (wit) en daalt de waarde naar de mate van verkleuring. Verkleurde diamanten zijn onzuiver en dus minder kostbaar. Er gelden echter een aantal uitzonderingen als het gaat om zeldzame kleuren. Zo is bijvoorbeeld een roze of blauwe diamant zeer uitzonderlijk en dus zeer waardevol.


De kleur van de diamant wordt bepaald aan de hand van zogenaamde “masterstones”. Deze verzameling stenen in verschillende kleuren in de hoogste graden zijn beoordeeld door een stel vooraanstaande diamantairs en worden als standaard beschouwd. Diamanten kunnen met deze stenen worden vergeleken waardoor duidelijk wordt in welke kleur categorie deze valt:

 

Kleur cijfers

Oude benaming

Uitleg

D

Jager

Fijnste wit +

E

Top River

Fijnste wit

F

River

Fijn wit +

G

Top Wesselton

Fijn wit

H

Wesselton

Wit

I

Top Crystal

Licht getint wit +

J

Crystal

Licht getint wit

K

Crystal / Top Cape

Getint wit +

L

Top Cape

Getint wit

M

Cape

Getinte kleur

N

Low Cape

Getinte kleur

O

Very Light yellow

Getinte kleur

P-Z

Light yellow

Getinte kleur

 

Slijpvormen
Om de diamant zijn uitzonderlijke schoonheid te geven moet de ruwe versie vakkundig geslepen worden. Na het slijpen blijft er soms nog maar 50% van de steen over, maar door de bewerking ontstaat er een steen met een uniek kleurenspel en schittering.

Een diamant kan op verschillende manieren gespelen worden. De meest gebruikte en bekende slijpvorm is de briljant, die Antwerpenaar Marcel Tolkowsky in 1919 bedacht na wiskundige berekeningen van de lichtbreking en totale interne reflectie.

Andere veel voorkomende slijpvormen zijn: Baquette, Prinses, Ovaal, Peer en Hart.

 

slijpvromen